Kombucha je fermentovaný čaj z rostliny Camellia sinensis, ze které se vaří také čaj zelený a černý. Lidé ji pijí už tisíce let.
Ačkoli se nápoj kombucha považuje za zdravý, nesprávná příprava může způsobit toxicitu a vyvolat dokonce i smrt.
Obsah článku:
Je kombucha houba?
Kombucha se vyrábí přidáním specifických kmenů bakterií, kvasinek a cukru do černého nebo zeleného čaje. Poté se nechá alespoň týden kvasit. Při tomto procesu bakterie a droždí na hladině utvoří houbovitý film. To je důvod, proč někdy bývá kombucha chybně označována jako houba či houbový čaj.
Tato hrudka na povrchu je živá symbiotická kolonie bakterií a kvasinek (často se označuje zkratkou SCOBY a jak ji vypěstovat vám porádím na konci článku) a může se použít znova a znova pro výrobu nové kombuchy.
NÁVOD JAK ZHUBNOUT
Už se nepokoušejte zhubnout metodou „pokus-omyl“. Cesta za vysněnou postavou vede jedině přes kalorický deficit. Jednoduše musíte více kalorií ze sebe vydat než přijmout. K tomu vám výrazně dopomohou keto/low carb potraviny ve spojitosti se zdravým životním stylem.
Ne každý má čas a chuť si připravovat nízkosacharidová jídla sám. V tom případě si vyberte low carb/keto program u některého prodejce krabičkové diety. Levné to nebude, ale pomocí pilulek na hubnutí nezhubnete. Ty totiž mají jen podpůrnou funkci a samy nic nezmohou.
Velké množství prospěšných bakterií žije také uvnitř kombuchy
Jaké má kombucha léčivé účinky?
Při fermentačním procesu vzniká řada kyselých sloučenin (například kyselina octová), o kterých se tvrdí, že přispívají ke zdraví svojí antioxidační a detoxikační schopností.
O kombuše se tvrdí také to, že prodlužuje život. Produkovány jsou také stopová množství alkoholu a plynů, díky nímž je nápoj sycený oxidem uhličitým.
Přestože je kombucha velmi populární, skutečné účinky na zdraví potvrzeny nebyly. Obsahuje více antioxidantů než jiné čaje, chybí však srovnání například s katechiny zeleného čaje a vitaminem C.
Kombucha obsahuje alkohol, ocet, vitamíny skupiny B, kofein, cukr a další látky. Hypoteticky by kombucha mohla napomáhat k detoxikaci (prostřednictvím své hlavní bioaktivní látky sacharolaktonu), na lidech to však testováno nebylo. Původ má nejspíše v Číně a Japonsku.
Nesprávná hygiena a příliš dlouhé období kvašení mohou vést k toxicitě kombuchy a to může způsobit až smrt. Smrt bývá nejčastěji způsobena špatným uvařením vlastní kombuchy doma, nebo vypití nadměrného množství (více než 0,5 litru).
Většina důkazů potvrzující potencionální benefity kombuchy byla potvrzena pouze na hlodavcích, zatímco většina jejích rizik se vztahuje na člověka. Právě z těchto důvodu není konzumace kombuchy lékaři a vědci obvykle doporučována.
Symbiotická kutura kvasinek a bakterií, ze které se domácí kombucha vyrábí
Nežádoucí účinky kombuchy
Kombucha je při ústním užívání pro většinu dospělých pravděpodobně bezpečná. Nesprávně připravená má však spoustu nežádoucích účinků a může vést dokonce až ke smrti. Když je kontaminovaná, může způsobit:
žaludeční potíže,
kvasinkové infekce,
žloutenku,
nevolnost,
zvracení,
bolesti hlavy i smrt.
Kombucha (zejména ta vyráběná doma, kde je obtížné udržet prostředí bez choroboplodných zárodků) může být kontaminována houbou Aspergillus a nebezpečnými bakteriemi, jako je například anthrax. V Íránu se antraxem při konzumaci kombuchy nakazilo už přes 20 lidí.
Kombucha je spíše nebezpečná u lidí s oslabeným imunitním systémem (například u lidí s HIV/AIDS), u nichž je pravděpodobnost infekce vyšší.
Nebezpečná může být také připravovaná olovem glazované keramické nádobě. Byla hlášena také otrava olovem po požití kombuchy.
POZOR také na kombinaci s lékem Disulfiram (Antabuse), jehož účinky může konzumace kombuchy negativně ovlivňovat.
Jak kombuchu užívat?
Existuje několik zpráv o nepříznivých účincích kombuchy. Způsobovat je mohou toxiny, patogeny nebo přebytek kyseliny vzniklé nadměrnou fermentací. Kvůli tomuto možnému poškození se pravidelná konzumace kombuchy nedoporučuje.
Nežádoucí účinky jsou však vzácné, většina z nich se projevila po vypití více než 125 ml. Nedoporučuje se proto konzumovat více než 125 ml kombuchy denně, aby se pravděpodobnost nežádoucích účinků minimalizovala.
Pokud kombuchu vaříte doma, dbejte na řádnou přípravu v dezinfikovaném prostřtedí a fermentaci trvající méně než týden, aby byla její konzumace bezpečná.
Doporučená denní dávka kombuchy stanovena nebyla. Dávkování se tedy odvíjí od několika faktorů, jako je například věk a zdravotní stav člověka, který kombuchu chce užívat.
Mějte na paměti, že “přírodní” nutně neznamená “bezpečné” a vždy důsledně dodržujte pokyny uvedené na štítcích výrobků
Na jaké zdravotní problémy se kombucha užívá?
Pamatujte, že žádné z následujících účinků věda zatím nepotvrdila.
Zejména doma vyrobená kombucha obsahuje alkohol, díky čemuž pro spoustu lidí vhodná není
7 TIPŮ proč kombuchu užívat:
Kombucha je potencionální zdroj probiotik
Přestože stále neexistuje vědecký důkaz o probiotických benefitech kombuči, obsahuje několik druhů bakterií mléčného kvašení, které probiotickou funkci mohou mít.
Zelený čaj je jedním z nejzdravějších nápojů planety. Obsahuje totiž mnoho bioaktivních sloučenin, jako jsou polyfenoly fungující v našem těle jako silné antioxidanty.
Kombucha vyrobená ze zeleného čaje obsahuje mnoho stejných látek a zřejmě se může pochlubit i stejnými výhodami. Studie ukázaly, že pravidelné pití zeleného čaje může zvyšovat počet spálených kalorií, redukovat břišní tuk, zlepšovat hladinu cholesterolu, pomáhat s kontrolou hladiny cukruv krvi a další.
Nejsilnější antioxidační vlastnosti má pravděpodobně kombucha připravovaná ze zeleného čaje.
Studie na hlodavcích potvrzují, že pravidelné pití kombuchy snižuje toxicitu jater způsobenou chemikáliemi často alespoň o 70 %. Přestože studie na lidech provedeny nebyly, zdá se, že kombucha může s onemocněním jater pomoci i lidem.
Kombucha může zabíjet bakterie
Jednou z hlavních látek produkovaných při kvašení kombuchy je kyselina octová. Hojně se vyskytuje například v octu. Podobně jako polyfenoly v čaji, kyselina octová je schopná usmrtit mnoho potenciálně škodlivých mikroorganismů.
Je vysoce pravděpodobné, že kombucha vyrobená z černého nebo zeleného čaje má silné antibakteriální vlastnosti, zejména proti bakteriím způsobujícím infekci a kvasinkám Candida.
SCOBY neboli symbiotická kultura bakterií a kvasinek
Ještě důležitější je, že pití čaje (zejména zeleného) chrání částice LDL cholesterolu před oxidací. Oxidace totiž může vést právě k srdečním chorobám.
Kombuča může pomoci s cukrovkou 2. typu
Diabetes typu 2 trápí více než 300 milionů lidí po celém světě. Charakterizuje ho vysoká hladina cukru v krvi a inzulínová rezistence.
Studie na potkanech s cukrovkou zjistila, že kombucha zpomaluje trávení sacharidů, což snižuje hladinu cukrů v krvi. Zlepšení vědci pozorovali také u funkce jater a ledvin.
Není přesně známo, jak protinádorové vlastnosti čajových polyfenolů pracují. Předpokládá se však, že polyfenoly blokují genovou mutaci a růst nádorových buněk, zatímco podporují také zánik karcinomu.
Kombucha potlačuje růst nežádoucích bakterií a kvasinek, nemá však negativní vliv na prospěšné probiotické bakterie a kvasinky zapojené do fermentace (na rozdíl například od antibiotik). Zdravotní význam těchto antimikrobiálních vlastností zatím však zůstává skryt.
Někteří lidé tvrdí, že kombucha může nahradit antibiotika. Doporučuji s vaším lékařem raději probrat, jestli kombuchu můžete užívat jako doplněk klasické léčby.
Pokud byste se měli rozhodnout, zda kombuchu nebo antibiotika – rozhodně bych volila antibiotika.
Faktem je, že pravidelným pitím zeleného čaje snížíte riziko vzniku srdečních chorob o 31 %. Stejné nejspíše platí také při konzumaci kombuči
Kombucha je zdravá, pokud je připravená správně
Kombuča je čaj bohatý na probiotika. Má mnoho potenciálních zdravotních přínosů. Prodává se běžně v obchodech a vyrobit si ji můžete i sami doma. Nejbezpečnější je kombuchu si koupit, ať už v obchodě kamenném či online (například MAGU KOMBUCHA).
KDE KOMBUCHU KOUPIT? Kombuchu seženete ve zdravých výživách i běžných supermarketech, jako je například Tesco, Billa nebo Albert.
Při domácí výrobě kombuči buďte však obezřetní. Kontaminovaná nebo nadměrně fermentovaná kombucha může způsobit vážné zdravotní problémy a dokonce i smrt. Doma vyráběná kombucha může také obsahovat až 3 % alkoholu.
Komerčně prodávaná lahvovaná kombuča je chutná a musí obsahovat maximálně 0,5 % alkoholu. Pozor však na nadbytek přidaného cukru.
Výroba kombuchy, čajová houba aneb kultura SCOBY
Rádi byste si kombuchu vyrobili sami doma? Potřebovat budete jenom čaj, cukr, SCOBY (zkratka pro: symbiotická kultura bakterií a kvasinek. Je to hustá, gumovitá, zakalená hmota napomáhající kvašení), sklenici a plátýnko nebo kávový filtr.
Prvním krokem je obstarání si násady SCOBY. Startovací sadu můžete koupit online nebo ve specializovaných obchodech se zdravou výživou. Kupujte pouze organickou SCOBY od renomovaného prodejce, abyste snížili riziko pesticidů a přinesli si domů opravdu kvalitní produkt.
Také si SCOBY můžete vypůjčit od přítele, který domácí kombuchu vyrábí. Další možností je připojit se k místní komunitě a najít někoho z vašeho okolí, kdo má SCOBY nazbyt.
TIP: Já sama jsem například členem této skupiny na Facebooku, kde si lidé kombuchu zadarmo předávají
I když je riziko kontaminace při správném zacházení nízké, pokud si všimnete plísní, nepříjemného zápachu či jiných známek rozkladu, SCOBY okamžitě vyhoďte.
Protože SCOBY povyroste při každé nové dávce, můžete ji snadno rozdělit (a někomu darovat), pokud jednoduše odříznete 2,5 cm z jejího vrcholu
Kombucha recept a pěstování SCOBY
SCOBY si můžete vypěstovat také svou vlastní.
TIP: “Kombucha” do mléka se nazývá Tibetská houba a vyrobíte si z ní výborný a zdravý kefír
Ve sklenici smíchejte raw neochucenou kombuchu a 1 hrnek (250 ml) zchlazeného zeleného nebo černého čaje slazeného 1-2 lžícemi cukru (14-28 g). Nápoj poté přikryjte kávovým filtrem nebo plátýnkem.
Sklenici umístěte na teplém místě (okolo 20-30 °C) a nechte ji až 30 dní fermentovat. Jakmile se SCOBY začne tvořit, postupně zhoustne a bude méně průhledná.
Jakmile má SCOBY 2-3 cm, můžete ji použít k výrobě nové várky kombuchy pomocí zeleného nebo černého čaje a cukru.
SLOVO AUTORKY:
Spousta lidí věří, že jim kombucha vyléčí nejrůznější zdravotní problémy. Studií o účincích kombuchy na lidi je však málo a nejsou dostatečné.
Naproti tomu však existuje spousta relevantních vědeckých důkazů o benefitech čaje a probiotik, které v kombuše najdete.
Pokud se rozhodnete vyrobit si kombuchu doma, buďte obezřetní a dejte si skutečně záležet, že postupujete správně. Kontaminovaná kombucha může způsobit více škody, než užitku.
K zájmu o aktivní a zdravý styl života mě přivedl až alarmující stav mého zdraví. Na vlastní kůži jsem si prožila, jaká kouzla se začnou dít, když tělu a duši namísto zanedbávání a rozkazování začneme naslouchat. Vystudovala jsem žurnalistiku a spojila dva koníčky dohromady. Na katedře Environmentálních studií Masarykovy univerzity v Brně jsem odevzdala balářskou práci na téma Webové platformy a databáze sdružující environmentální projekty v ČR. Teď předávám své zkušenosti s hledáním harmonie, spokojenosti a laskavého přístupu sama k sobě dál.
10 Komentáře
Rob25.6.2020
Uveďtě nějaký zdokumetovaný a ověřitelný případ, kdy kombucha byla příčinou smrti.
Pokud jej nemáte, nepište takové sračky!!!
v první řadě bych Vás chtěl požádat, abyste upustil od nehezkého slovníku, jinak budu muset Vaše pŕíspévky odfiltrovat. Děkuji.
V článku jsme psali o extrémních případech špatné přípravy a kontaminace kombuchy, a následně organismu bakteriemi, které se v nesprávně připravené, domácí kombuše vyskytly.
Tyto informace jsme našli ve veřejně dostupných zmínkách, ze kterých některé přikládám níže. Nikdo v článku netvrdí, že Vás pití kombuchy zabije. Píše se tam, že existují případy i silnějších případů otravy a velice ojediněle a zřídka i smrt.
ZDroje, které uvádím, jsou velice silné a relevantní. Nejde tedy o žádné dezinformační a šarlatánské ezoweby, které by se snažily šokujícími titulky nalákat čtenáře a šířit poplašné zprávy.
Dobrý den,
Kombuchu jsem si vypěstoval smícháním koupeného nápoje s oslazeným čajem. Po několika dnech, v zakryté nádobě, se utvořil povlak – „houba“ a nápoj byl hotový. Opatrně jse m jej slil do jiné nádoby ( nejlépe sklenice s víčkem, aby se dovnitř nedostaly octomilky ) a vypil.
Nyní „houbu“ po slití (vždy trochu nechám), zalévám cca 1,5 dcl jablečného moštu, který mám připravený vedle kombuchy ( aby měl stejnou teplotu ) a 2x denně, tj ráno a večer mám výtečný perlivý nápoj.
No to je mi teda novinka, že když se do kvašení dostanou špaté bakterie tak vznikají problémy… pěkný clickbait a žádná převratná informace, tohle může udělat i obyčejné kvašené zelí 😉
Ano, to samozřejmě může, ale ne každý o tomto má vědomost. Ne každý již doma kombuchu nebo jiné fermentované potraviny vyráběl, takže informace pro zvýšení bezpečnosti jsou oprávněné.
Děkuji za komentář a přeji krásný den.
Informace by nemusela mít tolik děsivých upozornění, kdyby obsahovala odkaz na zdravý rozum. Ačkoliv od lékaře jsme si zvykli kopnout do sebe cokoliv odporného, tak kombucha není zázračný lék a je třeba ochutnávat a vnímat zpětnou vazbu organizmu tak jako u jiných poživatin. Pokud budu do sebe cpát i to nejkvalitnější jídlo přes odpor a opakovaně, tak mne to sice nezabije hned ale po čase se výsledek projeví. Stejně tak naše vlastní toxiny nemohou zahltit játra a vylučovací orgány ani krevní oběh. Takže základní rada je: zdravý rozum, postupné užívání v malých dávkách a opakovat jen když nám kyselost chutná. Pro mne je vyhovující po 2 dnech, někdo má rád kyselejší. Kyselost která se prodává rozhodně není výsledek po týdnu
zajímavý článek, škoda, že tolik „děsivých“ informací k domácí výrobě. naprosto zbytečné :).
….jsem generace, kdy jsme si jako 10-… 15-ti letí vyráběli kombuchu doma, instrukce k pěstování jsme si předali jednou větou mezi dveřmi a nikdy se nikomu nic špatného nestalo. dokonce se ani nikomu nezkazila, nechytila plíseň, ani se do ní nedaly octomilky :). čím jednodušší sdělení informací, tím lepší :).
Děsivý článek! Zrovna si na domácí kombuše pochutnávám a tato snůška hrůzostrašných informací mi úplně zkazila chuť! Jestliže byl účel odradit lidi od její konzumace či ještě hůř – domácí výroby, tak gratuluji, to se opravdu autorovi povedlo…🤨
Uveďtě nějaký zdokumetovaný a ověřitelný případ, kdy kombucha byla příčinou smrti.
Pokud jej nemáte, nepište takové sračky!!!
Dobrý den,
v první řadě bych Vás chtěl požádat, abyste upustil od nehezkého slovníku, jinak budu muset Vaše pŕíspévky odfiltrovat. Děkuji.
V článku jsme psali o extrémních případech špatné přípravy a kontaminace kombuchy, a následně organismu bakteriemi, které se v nesprávně připravené, domácí kombuše vyskytly.
Tyto informace jsme našli ve veřejně dostupných zmínkách, ze kterých některé přikládám níže. Nikdo v článku netvrdí, že Vás pití kombuchy zabije. Píše se tam, že existují případy i silnějších případů otravy a velice ojediněle a zřídka i smrt.
ZDroje, které uvádím, jsou velice silné a relevantní. Nejde tedy o žádné dezinformační a šarlatánské ezoweby, které by se snažily šokujícími titulky nalákat čtenáře a šířit poplašné zprávy.
– https://www.poison.org/articles/2011-mar/kombucha-tea
– https://www.mic.com/articles/108502/if-you-re-kind-of-repelled-by-kombucha-you-might-have-the-right-idea
– https://www.nytimes.com/2010/03/25/fashion/25Tea.html?_r=0
Přeji krásný den.
Dobrý den,
Kombuchu jsem si vypěstoval smícháním koupeného nápoje s oslazeným čajem. Po několika dnech, v zakryté nádobě, se utvořil povlak – „houba“ a nápoj byl hotový. Opatrně jse m jej slil do jiné nádoby ( nejlépe sklenice s víčkem, aby se dovnitř nedostaly octomilky ) a vypil.
Nyní „houbu“ po slití (vždy trochu nechám), zalévám cca 1,5 dcl jablečného moštu, který mám připravený vedle kombuchy ( aby měl stejnou teplotu ) a 2x denně, tj ráno a večer mám výtečný perlivý nápoj.
Děkuji pěkně za domácí recept, Petře. Jistě inspiruje naše čtenáře.
Přeji hezký den.
No to je mi teda novinka, že když se do kvašení dostanou špaté bakterie tak vznikají problémy… pěkný clickbait a žádná převratná informace, tohle může udělat i obyčejné kvašené zelí 😉
Ano, to samozřejmě může, ale ne každý o tomto má vědomost. Ne každý již doma kombuchu nebo jiné fermentované potraviny vyráběl, takže informace pro zvýšení bezpečnosti jsou oprávněné.
Děkuji za komentář a přeji krásný den.
Informace by nemusela mít tolik děsivých upozornění, kdyby obsahovala odkaz na zdravý rozum. Ačkoliv od lékaře jsme si zvykli kopnout do sebe cokoliv odporného, tak kombucha není zázračný lék a je třeba ochutnávat a vnímat zpětnou vazbu organizmu tak jako u jiných poživatin. Pokud budu do sebe cpát i to nejkvalitnější jídlo přes odpor a opakovaně, tak mne to sice nezabije hned ale po čase se výsledek projeví. Stejně tak naše vlastní toxiny nemohou zahltit játra a vylučovací orgány ani krevní oběh. Takže základní rada je: zdravý rozum, postupné užívání v malých dávkách a opakovat jen když nám kyselost chutná. Pro mne je vyhovující po 2 dnech, někdo má rád kyselejší. Kyselost která se prodává rozhodně není výsledek po týdnu
Díky za článek. Co říkáte na kombuchu Carpe diem?
zajímavý článek, škoda, že tolik „děsivých“ informací k domácí výrobě. naprosto zbytečné :).
….jsem generace, kdy jsme si jako 10-… 15-ti letí vyráběli kombuchu doma, instrukce k pěstování jsme si předali jednou větou mezi dveřmi a nikdy se nikomu nic špatného nestalo. dokonce se ani nikomu nezkazila, nechytila plíseň, ani se do ní nedaly octomilky :). čím jednodušší sdělení informací, tím lepší :).
Děsivý článek! Zrovna si na domácí kombuše pochutnávám a tato snůška hrůzostrašných informací mi úplně zkazila chuť! Jestliže byl účel odradit lidi od její konzumace či ještě hůř – domácí výroby, tak gratuluji, to se opravdu autorovi povedlo…🤨